John Wauben

Egelsheim Heilige Mis Kevelaer 2018

Foto Egelsheim Kevelaer2018

Egelsheim Kevelaer2018

A NIGHT LIKE THIS

Gemengde Zangvereniging Egelsheim bestaat in 2017 vijftig jaar. Hoogtepunt van dit jubileumjaar vormen de muzikale shows op 12 en 13 mei in de Mèrthal Horst. De eerste ideeën daarvoor borrelden ongeveer twee jaar geleden al op. De uitwerking en vormgeving volgden in de maanden daarna. De organisatie ging, samen met dirigent en koren, voortvarend aan de slag met arrangeur, muzikanten, de aankleding en inrichting van de Mèrthal, sponsorwerving en P.R. Tijdens de repetities vorige week werden de allerlaatste puntjes op de i gezet en dan is ’t zo ver, vrijdagavond 12 mei… A NIGHT LIKE THIS! … een muzikale show, losjes gebaseerd op de sfeer in een New Yorkse nightclub uit de jaren 20 van vorige eeuw.

De Mèrthal is beide showavonden helemaal uitverkocht! Gezonde spanning bij de koren, de muzikanten en alle andere deelnemers. Gezonde spanning maar ook en vooral: “Wij hebben er zin in!”

Nog snel even een songtekst doornemen, de laatste choreografische tips … wat hairspray op de dameskapsels… En om niet al te bleek in het podiumlicht te verschijnen nemen de grimeuses iedereen onder handen - ook kalende mannenhoofden moeten eraan geloven.

De eerste gasten lopen al heel vroeg de prachtig ingerichte foyer in; om half 8 gaat de zaal open. Het publiek stroomt verwachtingsvol binnen en zoekt een goede plek op de tribunes of aan de tafels voorin. Hier en daar wordt wat geschoven, enkele stoelen bijgezet en uiteindelijk zit iedereen klaar: Let the show begin…!

Licht uit… Spot aan… On with the show! Het eerste nummer veroorzaakt een golf van enthousiasme bij het publiek; de stemming zit er meteen goed in. Presentatoren Janneke en Ees openen de muzikale show bij gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Gemengde Zangvereniging Egelsheim. Dan volgt een aaneenschakeling van zang, muziek en dans. Egelsheim en Happy Sound presenteren zich gezamenlijk en apart, met solisten of in een kleine bezetting van beide koren. De variatie is enorm b.v. de titelsong van de show, A Night Like This, door Happy Sound; Egelsheim dat oproept: Play for me a simple melody (zo eentje als mijn moeder vroeger voor mij zong…); de mannelijke leden van Egelsheim die zich afvragen: Will you still need me when I’m sixty four? Het antwoord op die vraag blijkt trouwens positief te zijn. Het presentatie-duo zorgt voor wat luchtige intermezzo’s maar laat ook muzikaal verrassend van zich horen. ‘Huis’-pianiste Ludmila Seroo-Ferroni laat iedereen genieten door haar vertolking van Cinema Paradiso (Italiaanse filmmuziek). Happy Sound heeft ook nog acteurs in de gelederen, getuige hun acties tijdens het indrukwekkende Theme of James Bond door het combo. De ietwat sinistere sfeer blijft heel goed hangen bij Skyfall, gezongen door Happy Sound.

De 10 jubilarissen (50 jaar lid van Gemengde Zangvereniging Egelsheim) worden, onder de klanken van het koor en voorzien van gouden boa en feestelijk drankje, stuk voor stuk in de spotlights gezet.

Is this the way to Amarillo? zorgt voor nog hoger oplopende temperaturen in de zaal. Dat de leden van Happy Sound (nog) iets losser in de heupen zijn dan Egelsheim, is bekend en gezien hun leeftijden ook vanzelfspekend. Dat stelt hen in staat hun optredens, met aantrekkelijke – soms uitdagende - choreografie, extra cachet te geven. ’n Mooi gezicht en ook ’n knappe prestatie. Muzikaal gezien zijn we écht in de vorige eeuw beland. Uit 1952 dateert het wereldberoemde I’m singin’ in the rain dat voor een grandioze afsluiting van de show zorgt.

De muzikale leiding van dit grootse evenement ligt in de zeer bekwame handen van dirigent John Wauben. Hij moet regelmatig van positie wisselen om zo dicht mogelijk bij het uitvoerende koor te kunnen zijn en te zorgen dat alle ogen, met uiterste concentratie, gericht blijven op zijn “sjtekske”. Hij wordt daarbij vakkundig en, zoals altijd, enthousiast ondersteund door pianiste Ludmila Seroo-Ferroni en de leden van het professionele combo.

Regisseur Marie-Anne Mittelmeijer en choreografe Annelies van Kempen bekijken van een afstandje het resultaat van hun inzet en zijn zichtbaar in hun nopjes met de totale uitvoering.

‘Sprankelend, muzikaal, prachtig gezongen… Wát ‘n variatie, mooi, ontzettend genoten, sfeervolle Mèrthal… Super organisatie, muziek om blij van te worden, erg professioneel…’

Dit zijn zo maar enkele reacties van het enthousiaste publiek na afloop van beide shows. En met al die lovende reacties zijn Egelsheim en Happy Sound natuurlijk hartstikke blij. Regisseur Marie-Anne Mittelmeijer stelde vooraf: “ ’t Moet een feestje worden, zowel voor het publiek als voor alle deelnemers; dan ben ik tevreden!” Datzelfde zeiden Sandra en Jacqueline van de organiserende showcommissie. En een feestje wérd het; een gewéldig feest, mogen we wel zeggen.

This was so exciting….. Wat rest is een fantastische, unieke belevenis met een schat aan - soms zelfs emotionele - herinneringen en natuurlijk talrijke foto’s, filmpjes en straks de DVD.

We maken een diepe buiging voor allen die, op welke manier dan ook, deel hebben uitgemaakt van de organisatie en realisatie van deze prachtige jubileumshows. Een welgemeend ‘dank u wel’ aan de sponsoren die A Night Like This mede mogelijk maakten. Heel veel dank aan het publiek dat met zichtbaar plezier het schouwspel volgde, stil genietend, meedeinend, luidkeels meezingend en -klappend. En tenslotte: alle koorleden van Egelsheim en Happy Sound, die een geweldige inzet en doorzettingsvermogen hebben getoond bij het instuderen van zoveel nieuwe, moeilijke muziekstukken. Een hartgrondig ‘dank jullie wel’ aan allemaal!

A Night Like This..…The show is over!

Gala avond CD award 2016

7 oktber 2016, Oranjerie te Roermond.

Nominatie en een eerste prijs voor de Sing Along Singers uit Reuver.

Afgelopen weekend organiseerde het VNK-Limburg De Limburgse Koordagen. Op vrijdagavond vond de Koor CDGala avond plaats in de Theaterzaal van de Oranjerie te Roermond. Een deskundige jury had uit de opnames van de 57 deelnemende koren, 16 cd’s genomineerd voor verschillende prijzen waaronder de Koor CD-Award 2016.

 

De avond werd geopend door de voorzitter van het VNK, Dhr. Giesbertz. De presentatie werd verzorgd door het jongerenkoor Equal Voices uit Weert met diverse optredens, door hen zelf uitgevoerd. Onder de genomineerden waren ook de Sing Along Singers uit Reuver. Een groot aantal leden schitterde deze avond in galakleding waardoor het een feestelijk geheel was.

Op de eerste plaats betrof het een nominatie voor de CD-Award 2016.  In deze categorie ontvingen de Sing Along Singers een oorkonde.

In de categorie “Beste koor-cd in de categorie popmuziek” wisten de Sing Along Singers echter een eerste prijs in de wacht te slepen.

 

Onderstaand het juryrapport:

Wereldlijke popmuziek.

Zo’n 200 koren zingen in Limburg een repertoire dat populair is, veelal Engelstalig en trendy. Koorleden met leeftijden die variëren van 20 tot 60 jaar zingen dat graag en vormen daarmee de  huidige ruggengraat van de amateurkoren. Als je in die categorie wilt opvallen en het net iets beter wilt doen dan de rest moet je net even anders je repertoire kiezen, net iets meer aan afwerking doen en vooral een enorm enthousiasme uitstralen. Die 3 elementen zijn terug te vinden in deze cd en daarbij is die uitstraling zeker ook te danken aan de enorme drive van de dirigent John Wauben, die dat bij al zijn koren laat blijken, daarbij gesteund door een eveneens gedreven en precieze pianiste Ludmila Seroo – Ferroni uit Horst.

De avond kon niet meer stuk. Onder het genot van een drankje en een spontaan klein optreden met collega- koor Harmony uit Oostrum, eveneens o.l.v. John Wauben uit Beesel en Ludmila Seroo – Ferroni, werd deze schitterende avond afgesloten!

Sing Challenge Sevenum 2016

"Egelsheim en Happy Sound hebben zich prima laten horen in de Schatberg bij Sing Challenge!"

Zaterdag 12 maart was de 1e dag van het Sing Challenge evenement in de Schatberg. Vanaf 11.00 uur startte het 1e optreden op het podium “Plaza”, vlakbij de ingang. Vanaf 11.30 uur was de aftrap op het 2e podium in de “Grote Zaal”. De organisatie had het weer mee, het was prachtig zonnig voorjaarsweer. Mede hierdoor was het al vanaf de start gezellig druk. De parkeerplaatsen waren zo gevuld en binnen was het een drukte van jewelste van het komen en gaan van de verschillende zanggroepen. 

Om 12.15 u was het de beurt aan Egelsheim. Nadat alles was opgebouwd en klaargezet door de technici van de Schatberg en onze mannen, kon het podium betreden worden. Er zat al flink wat publiek in de zaal. Egelsheim bracht een divers programma, variërend van vrolijke tot ernstige werken. Alle werken waren prettig om naar te luisteren voor het publiek. Op een enkeling na werd er dan ook aandachtig geluisterd. Het werd wederom een goed optreden, waarmee Egelsheim opnieuw op een goede manier van zich heeft laten horen. Er werd alvast stilgestaan bij het aankomende gouden jubileum in 2017. Dan is het 50 jaar geleden dat de Gemengde Zangvereniging is opgericht.

Veel Happy Sounders kwamen al wat eerder om naar het optreden van Egelsheim te luisteren. Zij gingen om 13.45u optreden op het Plaza-podium. Het duurde even, voordat het geluid van de piano geregeld was, het moest wel voor iedereen te horen zijn! Toen dit gelukt was, kon Happy Sound gaan optreden. 

Zij brachten een zevental populaire werken, die allemaal uit het hoofd werden gezongen. Het podium was niet al te groot, maar de ingestudeerde choreo kwam goed uit de verf. In het begin was het moeilijk om de aandacht van het talrijke publiek te krijgen, maar dirigent John Wauben loste dit prima op. En hoe langer het optreden van Happy Sound duurde, hoe meer er door publiek geluisterd werd. Aan de reactie van het publiek was te merken, dat men het optreden zeer waardeerde. Aan het einde van het optreden, werd door spreekstalmeester Jacqueline nog het volgende optreden van Happy Sound aangekondigd, Colours of Spring d.d. 23 april in De Torrekoel te Kronenberg. Er werd nog aan ledenwerving gedaan………. Vooral mannen heeft Happy Sound nodig. Wie zin heeft en wie benieuwd is hoe het is om te zingen…. Kom gerust eens bij de repetitie van Happy Sound binnen- lopen. Repetitie is op maandag van 20.40 – 22.40 in Zaal Debije te Hegelsom.

Na de optredens van beide koren waren de meesten snel te vinden in de Kelder van de Schatberg. Iedereen had een voucher gekregen voor een Maaltijd en voor een stuk Gebak. Daarnaast was de koffie / thee ook nog gratis! Dit was wel erg royaal! Er werd gretig gebruik gemaakt en omdat iedereen zomaar naast anderen aanschoven werd hier gezellig gebabbeld. Pluim voor de organisatie, alles was prima geregeld. Veel koorleden van Egelsheim en Happy Sound luisterden nog naar andere koren en/ of zanggroepen. Velen waren o.a. aanwezig bij het 2e optreden van Oker uit Overloon, omdat hier verschillende “oude bekenden” van Happy Sound te zien en te horen waren. Al met al was het een zeer geslaagd evenement met prima optredens van Egelsheim en Happy Sound. De Gemengde Zangvereniging heeft weer van zich laten horen!

Herfstconcert Gemengde Zangvereniging Egelsheim

“LIMBURG, HERE WE COME!

Wij zijn er klaar voor!”

Dat schrijft het Gemengd Koor ‘s-Hertogenbosch aan Gemengde Zangvereniging Egelsheim enige tijd voor het Najaarsconcert zal plaatsvinden.

En ze kwámen… twee bussen vól koorleden met hun fans. Het leek warempel wel een invasie in zaal Debije.

De Gemengde Zangvereniging Egelsheim is er op zondagmiddag 15 november ook klaar voor!

Stipt op tijd maken beide koren hun entrée in de prachtig versierde, goed verwarmde, bijna volle Hubertuskerk. ‘Pastoor voor één dag’ Huub Bertrams verwelkomt iedereen met een bij vlagen humoristisch woord en wenst de koren veel succes en de bezoekers veel luisterplezier! Annie Smits leidt Egelsheim geroutineerd door het programma met beknopte toelichting op de uit te voeren werken, hier en daar relatie leggend met bekende situaties uit het dagelijks leven en tevens inspelend op de actualiteit in de wereld.

test

Foto: Gemengd Koor ‘s-Hertogenbosch en Gemengde Zangvereniging Egelsheim onder leiding van dirigent John Wauben.

En dan zingt Egelsheim het eerste werk: Music brings us together; een meer toepasselijk openingslied voor een concert is nauwelijks te bedenken. Dirigent John Wauben heeft zijn koor stevig in de hand, daarbij ruimschoots gebruik makend van gebarentaal. Jammer genoeg kunnen de bezoekers van het concert dat niet zien. Maar Johns manier van dirigeren levert prachtige muziek op: ritmisch, gevoelvol en tot in de puntjes afgewerkt. Met charmante pianiste Ludmila Seroo-Ferroni aan zijn zijde weet John zich verzekerd van zeer vakkundige begeleiding voor het koor en de geweldige akoustiek van de Hegelsomse kerk is vanzelfsprekend van grote invloed op de totale koorprestatie. Het publiek is muisstil, geniet volop en applaudisseert luid en langdurig.

Dan is het even passen en meten op het priesterkoor want beide koren zingen gezamenlijk het prachtige werk van Gabriel Fauré, Cantique de Jean Racine. 150 Zangers en zangeressen; een machtig geluid in deze kerk.

Gemengd Koor ‘s-Hertogenbosch neemt het tweede deel van het concert voor haar rekening. Henk van der Sanden dirigeert zijn koor met passie en bezielende bewegingen in de overwegend klassieke werken. Een heel ander repertoire dan wat Egelsheim biedt maar heel mooi en indrukwekkend om hier in Hegelsom werk van Donizetti of Rossini te horen uitvoeren. Pianist Rein Boeijen begeleidt het koor daarbij op zeer professionele wijze.

Na een korte pauze vervolgt het koor uit ‘s-Hertogenbosch het concertprogramma. Klassieke werken van Verdi en Gounod worden met veel gevoel uitgevoerd. Ook het meer eigentijdse I have a dream blijkt het koor goed te liggen en de populaire Ierse song Only Time van Enya is voor vele toeschouwers een klasse apart.

Het tweede optreden van Gemengde Zangvereniging Egelsheim maakt opnieuw indruk op het publiek. Het Dalmatisch volkslied Plovi Plovi levert hier en daar zelfs een traantje op. Het lied voor de vrijheid van de slaven in Afrika, Dry your tears Africa, bezorgt tot slot menigeen kippenvel. Ter afsluiting van het Najaarsconcert 2015 geniet het publiek van de alom bekende ballade, You raise me up; vandaag gezongen door de enthousiaste zangers en zangeressen van beide koren die de luisteraars een prachtig concert hebben geboden. Zit er nog een toegift in? Vooruit, nog ééntje dan, aldus Annie Smits bij haar laatste aankondiging. Opnieuw een werk met een bijzonder veelzeggende titel: Wónderful, wónderful world! En ‘Wónderful’ wás het, deze zondagmiddag in de H. Hubertuskerk in Hegelsom. De dirigenten, pianisten, de zangeressen en zangers hebben met hart en ziel muziek gemaakt en van elkaars kunnen genoten. Het publiek luisterde geboeid, was onder de indruk, reageerde enthousiast, gaf vele complimentjes en was gul met vrijwillige bijdragen.

Liesbeth Verhaegh zei dus geen woord verkeerd toen ze in haar dankwoord uit de grond van haar hart verzuchtte dat het een gewéldig concert was geweest. Natuurlijk ontvingen de dirigenten John en Henk en pianisten Ludmila en Rein als dank een prachtig herfstboeket en voor het gastkoor uit ‘s-Hertogenbosch was er bovendien het traditionele Egelsheim-egeltje als presentje.

De geslaagde middag werd afgesloten met een gezelllig samenzijn van koren en overige belangstellenden in zaal Debije.

Recensie kerstconcert 2013 Koor Harmony

'Sfeervol kerstconcert maakt indruk'

Het was feest in de Venrayse schouwburg. Op zondag 15 december verzorgde Koor Harmony daar met nog vijf andere koren een fijn kerstoptreden. De zaal zat vol en de sfeer zat er goed in; het succes was bij voorbaat al geboekt. Gelukkig wisten de koren de hooggespannen verwachtingen meer dan waar te maken; Met een stralende lach op ieders gezicht werd deze gezellige middag spetterend afgesloten.

De muzikale middag vangt om twee uur aan, maar ruim voor die tijd zijn de gangen van de schouwburg al gevuld met enthousiaste mensen die speciaal naar de schouwburg zijn gekomen voor een middag vol entertainment. Als de zaal van het theater gevuld is, hangen de hooggespannen verwachtingen van het publiek in de lucht. Gaat het de koren lukken om een geweldige middag neer te zetten? Op het moment dat het doek opengaat, gaat er een zucht door het publiek heen. Het decor van de middag is prachtig en sfeervol ingericht met allerlei kerstattributen waardoor je vrijwel meteen een warm kerstgevoel koestert. De presentatie van de middag is in handen van Jan Mulder die met wat luchtige grapjes tussendoor de middag aan elkaar kletst.

Koor Harmony mag het spits afbijten. Onder begeleiding van pianiste Ludmila Seroo en dirigent John Wauben zullen zij de eerste nummers ten gehore brengen. En hoe. Koor Harmony zet sterk in met ‘A merry Christmas feeling.’ In rap tempo volgen een tal van nummers zich op, van mooie kerstliederen tot de wat vlottere alledaagse songs. Een kippenvel momentje doet zich al voor bij het nummer ‘Walking in the air’. In hun meerstemmigheid staat het koor sterk en ze weten prima hoe ze het nummer over moeten brengen naar hun publiek. De zang in combinatie met het prachtige pianospel werkt uitstekend.

Na vijf prachtige nummers van koor Harmony is het tijd voor de Sing Along Singers uit Reuver. Ook dit koor wordt weer begeleidt door Ludmila Seroo en John Wauben. Er worden korte nummers gezongen, waardoor er een fijn tempo ontstaat en het geheel lekker wegkijkt –en luistert. Het koor wordt, in tegenstelling tot koor Harmony dat alleen maar uit vrouwen bestaat, versterkt door een tal van enthousiaste mannen. De combinatie van de donkere mannenstemmen en het lichte vrouwengeluid is prachtig om aan te horen. De wat rustigere kerstliederen worden hier afgewisseld met meer uptempo liedjes. Er wordt door het publiek enthousiast meegeklapt.

Ook het volgende koor, het Unity Koor uit Wessem, maakt indruk. Zij weten te imponeren met hun mooie samenzang en hebben fijne kerstmedleys in hun repetoire verwerkt.

Na dit optreden volgt er een korte pauze, waarin er verschillende lekkernijen te verkrijgen zijn. Het publiek geniet volop van de zelfgebakken wafels van Koor Harmony, terwijl ze onder het genot een drankje enthousiast praten over de optredens die ze hebben gezien. Na een kleine twintig minuutjes mag het publiek de zaal weer betreden waar er door een wel heel bijzonder koor een optreden verzorgd wordt. Het Ouderenkoor uit Beesel staat stevig op het podium, en dat terwijl hun oudste lid maarliefst 92 jaar is. Dat je nooit te oud bent om te zingen bewijst de enthousiaste man door nog te sprankelen alsof hij aan het begin van zijn jeugd staat. De enthousiaste dirigent John Wauben weet het koor naar een hoger niveau te tillen en spoort het publiek aan mee te zingen wat ook gretig gedaan wordt.

De gemengde zangvereniging Egelsheim is het volgende koor dat op mag treden. Het is tevens het grootste koor dat meedoet aan deze middag. Het ensemble brengt prachtige kerstliederen en staat wederom sterk in de samenzang. Het is een fijn en warm geheel om naar te luisteren en te kijken en er wordt zeer ingeleefd gezongen.

Als afsluiter mag koor Harmony nog een paar liedjes zingen. Het is swingen geblazen bij ‘Jingle Bell Rock’ waarbij het publiek opnieuw enthousiast meeklapt. Als Josh Grobans ‘You raise me up’ wordt ingezet, wordt de zaal echter meteen stil. Wat weet koor Harmony dit nummer met gevoel en overtuiging te brengen. Een prachtig ingeleefde performance die nog lang na siddert in de zaal.

Na de laatste liedjes geeft koor Harmony het enthousiaste publiek nog een toegift, waarna uiteindelijk alle koren tezamen op het podium verschijnen om nog één nummer te brengen. Een staande ovatie van het publiek is het gevolg.

Aan het einde van deze muzikale middag worden pianist Ludmila Seroo en dirigent John Wauben hartelijk bedankt. John Wauben geeft een emotionele toespraak, die indruk maakt bij de bezoekers. “Mijn ouders zaten allebei in de zaal,” verklaart hij later als we hem spreken. “Zij hebben alles voor mij mogelijk gemaakt, zonder hen zou ik hier niet staan. Het is dus geweldig om ze dan te zien zitten.”

John Wauben heeft, als drijvende kracht, deze middag als bijzonder ervaren. “Je krijgt er zoveel voor terug,” legt John uit. “Het was echt een geweldige middag, ik ben supertrots!”

Geschreven door Lisanne de Vries 

Agenda